luni, 26 martie 2012

Culoarea este rezultatul procesării de către creier a impulsurilor bioelectrice transmise prin nervul optic de către ochi la interacţiunea acestuia cu unde electromagnetice dintr-o anumită gamă de frecvenţe. Culoarea roşie este percepţia undelor electromagnetice cu lungimea de undă între 610 şi 700 nanometri. EDEREA ŞI SPECTRUL ELECTROMAGNETIC

Pentru că dispunem de instrumente limitate pentru recepţia radiaţiei electromagnetice, ochiul uman percepe numai o parte din radiaţiile ce îl lovesc în fiecare secundă. De notat însă că acele frecvenţe pe care le "traducem" prin intermediul simţului văzului sunt cele care interacţionează cu materia într-un fel care ne interesează, adică descriu forma lucrurilor solide. E drept, câte un geam bine spălat ne poate pune probleme uneori...

ANATOMIA OCHIULUI

DE CE VEDEM ÎN CULORI?

Retina conţine două tipuri de celule sensibile la lumină: conurile şi bastonaşele. Distribuţia acestora poate fi văzută în imaginea de mai jos. Ceea ce se observă cu uşurinţă este că cele mai numeroase sunt bastonaşele.

Bastonaşele, aşadar, sunt răspândite pe cea mai mare parte a retinei, mai puţine numeric în zona centrală. Aceste celule sunt foarte sensibile la lumină şi, prin urmare, foarte eficiente la a colecta lumină. Bastonaşele sunt responsabile pentru vederea în condiţii de luminozitate scăzută. Acestea nu disting însă între culori. Dacă un doctor priceput vă extrage conurile din retină, veţi vedea lumea aşa cum o vedeaţi pe televizoarele mai vechi, adică alb-negru.

Vederea în condiţii de slabă luminozitate are nevoie de 30 de minute pentru a funcţiona la eficienţa maximă, întrucât sunt necesare modificări chimice în ochi ce se derulează destul de anevoios. După cum aţi observat, după ce deveniţi eficienţi în ce priveşte vederea în condiţii de întuneric, o singură "rafală" de lumină "resetează sistemul". E de menţionat că bastonaşele lucrează cu frecvenţe din zona culorii albastre; culoarea roşie are o mai slabă influenţă asupra acestora. Acest lucru înseamnă că dacă proiectaţi o instalaţie pe care se lucrează în condiţii de întuneric, iar operatorii au nevoie să-şi folosească vederea în condiţii de întuneric, atunci e bine să le asiguraţi indicatoare cu luminozitate roşiatică.

sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu