duminică, 18 aprilie 2010

Senzor Colorimetru

Are 3 indicatoare pentru 3 filtre de culoare. Se utilizeaza impreuna cu unul din cele 3 echipamente pentru laborator (NOVA 5000, MultiLogPRO sau Trilink)

Mod de functionare:

Lumina alba de la o sursa de lumina tip LED trece printr-un filtru de culoare si apoi printr-un orificiu care contine o solutie. O parte din lumina este absorbita de solutie. Intensitatea luminii care trece prin solutie este masurata de o fotodioda.

Intervalul lungimii de unda:

Colorimetrul are in componenta 3 filtre de culoare: albastru-480nm, verde-500nm si rosu-500nm. Exista mai multe moduri de a decide care filtru sa fie folosit:

1. Uitandu-te la culoarea solutiei, culoarea solutiei fiind culoarea luminii care trece.

2. Prin introducerea unei cuve cu solutia respectiva in colorimetru se observa care din cele trei filtre indica cea mai mare absorbanta sau transmitanta scazuta.

3. Majoritatea experimentelor de colorimetrie indica o anumita lungime de unda. Folositi cel mai apropiat filtru.

Calibrarea:

Pentru a calibra la o transmisie de 100% se foloseste unul din cele trei filtre si se pune cuva cu solutia de referinta in slot, solutia fiind cea studiata, de obicei apa distilata. Se incepe inregistrarea de date si se roteste de manerul de calibrare de pe colorimetru pana citirea este de 100%.

Domenii de utilizare:

Absorbtia in trei culori poate fi urmarita, putand fi astfel determinata concentratia solutiei diluate. Colorimetrul se mai poate utiliza pentru a caracteriza reactiile chimice, cand componentele reactiei sunt formate sau descompuse observand absorbtia uneia din cele trei culori ale filtrelor.

http://www.echipamente-didactice.ro/?p=productsMore&iProduct=10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu